25/04/2024

Waarom investeren in denkvaardigheden belangrijk is

Je kunt je soms zorgen maken over de toekomst van je kinderen.

Als je je zoon of dochter ziet verzanden in chaos, kun je je zorgen maken over hoe dat in de toekomst moet. Als je het idee hebt dat er weinig beklijft van wat je probeert mee te geven. Dan kun je je wel eens afvragen of het ooit goed gaat komen. Of er misschien een tijd komt dat hij minder ondersteuning van jou als ouder of van anderen nodig heeft.

Je wil dat je kind later gelukkig wordt.

Hoe wil je dat de toekomst van je kind er uit ziet? Natuurlijk wil je dat je zoon of dochter later gelukkig wordt. Je gunt hem een toekomst met een baan, met een gezin, met mensen om zich heen. Dat hij zichzelf kan redden, al dan niet door hulp te kunnen vragen en regelen waar dat nodig is. Wat heeft je kind daarvoor nodig?

Wat je vandaag leert, is morgen alweer verouderd.railway-station-555509_1280

Het is moeilijk in te schatten wat jouw dochter over 10 of over 20 jaar nodig heeft aan kennis. Onze maatschappij verandert steeds sneller. Nieuwe systemen en ontwikkelingen buitelen over elkaar heen. Vijftien jaar geleden hadden we nog nooit van de OV-chipkaart gehoord, inmiddels kun je bijna niet reizen zonder. Online-shopping wordt ook steeds gewoner.

Vroeger leerden mensen een vak en deden dat hun hele leven. Tegenwoordig is er bijna niemand die zijn leven lang hetzelfde werk doet. Sommige onderzoeken gaan er van uit dat mensen in de toekomst vijftien keer van baan of functie veranderen, waarbij het kan gaan om uiteenlopende beroepen. Om te kunnen werken in die flexibele samenleving moet je zelf ook flexibel zijn en steeds nieuwe dingen kunnen leren. Je moet je steeds kunnen aanpassen.

Daarom is het belangrijk dat je de vaardigheden hebt om je steeds te kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden. Dat je weet hoe je nieuwe apparaten of mogelijkheden kunt leren gebruiken.

Daarom worden denkvaardigheden steeds belangrijker.

Alle informatie is beschikbaar, maar hoe weet je hoe je bij de goede informatie komt, hoe je aan betrouwbare informatie kan komen. Hoe zorg je dat je niet alleen nu weet wat je moet doen? Hoe zorg je ervoor dat je je steeds kan blijven aanpassen?

Dan ligt de nadruk dus niet op kennis. De specialistische kennis die je vandaag nodig hebt voor je werk, is morgen alweer verouderd. Om je steeds aan te kunnen passen, moet je kunnen leren, moet je weten hoe je je kunt aanpassen. Je hebt een flexibele houding nodig om in te kunnen spelen op de steeds veranderende eisen in de maatschappij.

Wat je kind nu leert aan denkvaardigheden en flexibiliteit, bepaalt wat straks de mogelijkheden zijn.

Door niet alleen te investeren in inhoudelijke kennis, maar ook in denkvaardigheden, geef je je kind een goede voorbereiding op een zelfstandige toekomst. Eén van de manieren om aan denkvaardigheden te werken is het Feuerstein Programma. Meer weten over het Feuerstein Programma? Klik dan hier.