19/04/2024

5 tips om je beter te kunnen concentreren

Wat is concentratie?

Waarom kan jouw kind wel urenlang een computerspelletje spelen, maar het lukt het steeds niet om te concentreren op het huiswerk? Hangt je zoon of dochter tijden boven dezelfde bladzijde zonder een idee te hebben wat er eigenlijk staat? Je vraagt je af waar hij zit met zijn gedachten. Is er sprake van concentratieproblemen?

Wat is concentratie eigenlijk? Als we zeggen dat iemand niet geconcentreerd is, bedoelen we dat diegene er met zijn hoofd niet bij is of zijn aandacht er niet bij kan houden. Maar is die persoon dan niet geconcentreerd? Als je zoon of dochter zich niet kan concentreren in de klas of tijdens het huiswerk maken, is je kind waarschijnlijk wel geconcentreerd, maar op iets heel anders. Hij denkt aan de toets wiskunde die hij net verknald heeft. Of hij is bezig met een confrontatie van thuis. Je kind kan zich dan best wel concentreren, maar de focus ligt bij andere zaken. Zo gezien is de vraag dus niet: hoe ga ik om met het concentratieprobleem van mijn kind, maar ‘hoe zorg ik dat  mijn kind zich kan (leren) focussen op datgene wat er nu toe doet.’.

Aan concentratie kun je wat doen! Het is te oefenen.

5 Tips om je beter te kunnen concentreren bij huiswerk:

Hieronder geef ik je alvast 5 tips die je kunt doorgeven aan je kind. Ze helpen om beter je aandacht te houden bij het huiswerk. Want dat is wat je kind nodig heeft. Ik heb ze zo geschreven dat je ze gemakkelijk samen kunt doornemen.

  1. Zorg dat je niet gestoord of afgeleid wordt.

    • Zet je mobieltje en andere apparaten met bliebjes uit.
    • Muziek kan helpen, juist om andere geluiden en afleiding buiten te sluiten, maar denk goed na over wat voor muziek je wilt luisteren. Liefst een beetje ‘saai’: zonder woorden, gelijkmatig qua volume en ritme, zodat je niet na een minuutje alweer zit mee te swingen.
    • Maak ruimte in je hoofd: andere dingen die je bezig houden opschrijven.
  2. Weet wat je moet doen.

    • Als je niet weet wat je moet doen, kom je niet vooruit. Naar je boek staren helpt niet.
    • Stel jezelf vragen: wat moet ik hier doen? Wat zoek ik? Wat moet ik weten om deze vraag te beantwoorden? Welke informatie heb ik? Waar kan ik uitleg vinden? Door deze vragen hardop of in gedachten aan jezelf te stellen, ga je veel beter focussen.
  3. Weet waarvoor je het doet.

    • Als je met moeilijke opdrachten bezig bent, denk aan wat het je oplevert. Verdeel het werk in stukjes en beloon jezelf.
    • Kijk af en toe terug: wat heb ik al gedaan, hoeveel heb ik al af? Neem een momentje om ervan te genieten.
  4. Wees actief bezig:

    • Als je alleen maar leest, kunnen je gedachten snel afdwalen. Wees daarom actief:
    • Stel jezelf voortdurend vragen: waar gaat dit over, wat moet ik doen, snap ik het, wat is hier het belangrijkst?
    • Onderstreep belangrijke woorden of passages of schrijf ze op een blaadje. Maak een samenvatting. Bedenk ezelsbruggetjes.
    • Visualiseer wat je leest: maak een plaatje van wat je leest.
  5. Zorg voor voldoende ontspanning en beweging.

    • Als je moe bent en te weinig uitrust of ontspant, kan het gebeuren dat je juist op het moment dat het rustig is en je wilt gaan leren, je erg ‘lui’ wordt en niet meer vooruit te branden bent. Door goed te rusten (lang genoeg slapen, maar ook een goed ritme van inspanning en ontspanning) blijf je lang fit en lekker bezig.
    • Door lekker te sporten of te bewegen voel je je beter en worden er stoffen (o.a. dopamine) aangemaakt waardoor je je beter kunt concentreren en je beter voelt.

Wil je de tips liever op papier?  Voor de tips in PDF: 5 Tips voor betere concentratie bij huiswerk

Omdat het best een lange lijst is, is het voor sommigen misschien al een concentratie-oefening op zich. Pak er verschillende kleuren markeer stift bij en kleur de aandachtspunten:

  • groen: maak die stukken groen waarvan jullie samen denken dat ze al goed gaan,
  • oranje: de punten die soms wel, soms niet goed gaan of waarover jullie van mening verschillen
  • rood: de punten die nu niet goed gaan.

Het zijn natuurlijk veel punten, misschien teveel om alles in één keer tegelijk te gaan doen. Kies dan die tips uit of die aandachtspunten die het meest van toepassing zijn.

Veel succes bij het bespreken én echt gebruiken van de tips. Pas als je het ook echt gaat doen, gaat er iets veranderen.

Als je dit oefent met je zoon of dochter en je ziet geen vooruitgang, laat het mij dan weten. Er speelt dan mogelijk meer. Hiervoor kun je gebruik maken van het contactformulier.